Skip to main content
Jordi Ribaudí. Un assumpte de família.
DEL 23 DE JUNY AL 28 DE JULIOL
Artista convidat – 2024 – Jordi Ribaudí Trepat

Creadors, artistes, esperits inquiets… es fan o se’n ve de mena?
Cosins germans, Jordi Ribaudí Trepat i Caterina Roma Trepat es retroben en aquesta exposició en què les seves creacions estableixen un diàleg íntim, mentre els seus autors reviuen records d’una infantesa compartida. Fils d’una sola madeixa que s’entrelliguen, es perden, es retroben i es teixeixen.

Hereus de l’esperit d’una gran família catalana, amb personatges com el pintor avantguardista Lluís Trepat o l’emprenedor Josep Trepat, que va aixecar la foneria avui museu Cal Trepat (Tàrrega) museutrepat.cat, ambdós han desenvolupat un gust per la creació a través del treball manual.

Les seves peces d’artesania contemporània coincideixen en un exquisit i alhora radical tracte dels materials: cuir, fusta, ceràmica… que es conjuguen per conversar sobre la creació artística, però també sobre aquells assumptes que s’amaguen sempre en el sí de tota família.

SOBRE EL CUIR
Jordi Ribaudí elabora totes les seves col·leccions exclusivament amb pell de vaca adobada amb extractes vegetals (castanya, mimosa i quebratxo). Això garanteix una matèria primera de fabricació de primera qualitat a la vegada que confereix al material un aspecte natural amb la textura i les imperfeccions pròpies de la pell.

“Considero aquesta exposició un apropament més intimista a l’artesania. I és així pel fet de convidar Jordi Ribaudí, amb qui hem compartit un recorregut vital en l’àmbit estrictament familiar. Tot i que, això sí, en aquesta manera de fer família tant catalana: amb distància, però també complicitat i un cert sentiment de pertinença. I avui posem en comú, en obra i no en paraula, la manera de cadascú d’entendre l’artesania, l’art, el disseny… un espai creat on aquests conceptes dialoguen sense arribar a conclusions.”

Caterina Roma

Jordi Ribaudí Trepat va néixer en el si d’una família d’industrials del barri de l’adoberia del Rec d’Igualada (Barcelona).
Amb una permanent inquietud creativa, Ribaudí explora el món de l’artesania i la producció manual després d’una llarga i reeixida trajectòria en el món del disseny industrial.
La història es remunta a l’any 2005 quan Jordi Ribaudí va decidir traslladar el seu estudi de disseny de producte molt a prop d’on la seva família havia dirigit una fàbrica de pell, i es va instal·lar en una adoberia del segle XIX del barri del Rec.
L’any 2009 i paral·lelament a la seva activitat com a dissenyador, Ribaudí es va associar amb un grup de creadors per iniciar el projecte Recstores, amb l’objectiu de visibilizar el patrimoni arquitectònic del barri, instal·lant temporalment botigues “pop-up” a les adoberies abandonades.
A partir d’aquest projecte, va començar a establir contactes i amistats amb els adobers de la zona. Amb proximitat, coneixent els seus processos i les possibilitats del material, va poder explorar, experimentar i finalment crear amb pell.
La seva obra és una trobada entre la producció tradicional i la visió contemporània, la unió entre els adobers del barri i les seves arrels familiars, la creació i el renaixement del material que s’ha utilitzat durant generacions a la seva ciutat natal.
La seva obra ha estat exposada arreu del món, de Dubai a Nova York, Londres, París, Estocolm o Venècia.

ribaudi.com
toru.barcelona
@ribaudi
Caterina Roma © 2024