Skip to main content
Artista convidada - 2023 - Mako Artigas
DEL 17 DE JUNY AL 16 DE JULIOL
Artista convidada – 2023 – Mako Artigas

Mako Artigas (Tòquio, 1937) és una d’aquelles dones darrera la modèstia de les quals s’hi amaga una vida plena d’històries, d’art i de cultura.
Com a dissenyadora tèxtil va destacar al París dels anys setanta i vuitanta per una gran creativitat que va seduir les firmes de prêt-a-porter i l’alta costura de major prestigi internacional, des de Paco Rabanne fins a Nina Ricci o André Courrèges.
La Casa Estudi Caterina Roma presenta amb aquesta exposició una selecció representativa de dissenys per a teixits com a testimoni de la sensibilitat de la primera gran artista japonesa afincada a Catalunya.

Molts dels dissenys de Mako Artigas, especialment aquells per a l’alta costura, recorden l’estètica dels antic estergits tèxtils japonesos katagami que l’artista va aconseguir salvar d’entre els antics tresors familiars.

Dibuixos en guaix, reserves de cera, tintes a color i pastels sobre paper, alguns d’ells traspassats amb l’ús de tècniques d’impressió tradicionals com el katazome.

Làmines de paper japonès amb delicats dissenys de formes originals, geomètriques i abstractes. D’àmplia inspiració en la natura, l’art, la cultura i l’arquitectura. Tal com ella deia en una entrevista: nous suivons notre inspiration et l’air du temps.

El món del disseny tèxtil i de l’estampació va ser el que Mako Artigas va viure i respirar des de ben jove, perquè tant la família del pare com la de la mare tenien una tradició secular en el camp de la indústria tèxtil.
Aquestes arrels i l’ambient artístic en què es va desenvolupar li van permetre crear una obra plena de matisos, capaç de dialogar tant amb la tradició com amb les principals tendències d’avantguarda.
En paral·lel a aquest camí personal, Mako es va aproximar, de la mà de Gardy Artigas, al món de Miró i d’altres grans artistes de l’avantguarda, de Chagall a Calder, passant per Giacometti o Hamada. I les estades periòdiques a Gallifa, prop dels forns de llenya, van fer que d’una manera natural Mako Artigas s’anés acostant també al món de la ceràmica. Un vincle que ens porta fins avui, al marc de l’exposició “Tokio – Paris – Barcelona”

Si bé és cert que l’obra delicada i suggerent de Mako Artigas ha deixat una empremta significativa en el camp del disseny tèxtil, amb aquesta exposició oferim l’oportunitat de contemplar la seva obra en paper com a peça d’art: composicions que reflecteixen la recerca de l’excel·lència en el treball artesanal i artístic. Aquesta mostra és també l’homenatge i el reconeixement que Mako Artigas es mereix com una artista que ha romàs a l’ombra de l’ofici.
Caterina Roma

Mako Artigas per Ricard Bru
Comissariat i textos: Ricard Bru
Disseny: Balbina Sardà
Muntatge: Marta Rastrollo
Imatges d’arxiu: Fundació Artigas
Fotografies: Iris Mir / Caterina Roma
Caterina Roma © 2024